Mobilen – den röda tråden till sociala media

Mobilen är som ett andra skinn! Den rektangulära formen har nästan försvunnit där den ligger i fickan alldeles inpå kroppen. Mobilen känns knappt, den ligger alltid där, den är helt enkelt som en kroppsdel.

Hur blev mobiltelefonen vår viktigaste kroppsdel? Behövde vi den så mycket för vår kommunikation att den har utvecklats efter våra behov? Det känns helt horribelt att denna del av människokroppen – mobilen – är en sådan gigant när det gäller sociala media. Mobilen är den röda tråden till sociala media – mobilanvändarna är i majoritet före datoranvändarna, och det är denna lilla kroppsdel som tagit täten.

Lika normalt som att äta och sova

Ja – mobilen är alltid närvarande. Om man skulle tappa den kan det leda till både nervkollaps och en snabb nedstängning av hjärnans tankesystem. Det finns inget värre än att förlora sin mobiltelefon – den som upplevt detta vet vilket trauma det är och att det sätter sina spår. Man skaffar sig ett bälte och lägger mobilen i en liten behållare som är fullständigt omodern – ingen cool-faktor alls – men man vet att man inte förlorar mobilen igen så det är värt det. Hur någon kan leva utan sin mobiltelefon är fullständigt obegripligt.

Sociala media-appar

De mest populära apparna för sociala medier är Instagram, Youtube, Facebook, Twitter och några till. Det handlar inte om att vissa appar följer med mobilen i fabriksinställningen, det handlar om egna val och de appar man själv vill använda. När apparna väl sitter där lever man med dessa också. Majoriteten av mobilanvändarna klickar lite här och där varje gång man tittar på sin telefon. Dessa appar har krympt världen och stoppat den i en liten flaska där alla kan ta en klunk – och det är så enkelt!

Instagram fungerar allra bäst i mobilen, vilket gör att de flesta använder mobilappen även om de sitter framför datorn. Instagrams app är enkel och du kan ladda upp och ner bilder i stort sett med en eller två knapptryckningar. Youtube är en riktig höjdare dygnet runt, här finns allt ifrån mediationsvideos till musikvideos och flera kopplar in Youtube när de kör bil. Det finns inget bättre än att lägga mobilen i facket framför växelspaken, trycka in USB:n och låta musiken flöda ut i hela kabinen. Facebook och Twitter går man också in och är aktiv på varje gång man lyfter mobilen.

Olika communities direkt i mobilen

De sociala media apparna i mobilen är precis som olika länder. Online communities har särskiljande mentalitet och kultur, precis som länder runt om i världen har olika kultur där man bygger relationer på olika sätt. Det är lite speciellt och man blir olika bemött inom varje app.

Alla communities och intressegrupper från hela världen har flyttat in i min kropp. Om mobiltelefonen är där så är dessa communties också där – i form av apparna. Varje gång man tar fram mobilen gör man en snabbkoll genom apparna för att se om något hänt eller om man behöver kommentera på någonting. För att vinna vänner behöver man kommentera, gilla och vara aktiv. Den som inte är aktiv hamnar helt utanför gemenskapen.

Instagram-appen är inte bara enkel, den är också en community som genomsyras av en öppen. vänlig och icke-dömande stämning. Det är lätt att slinka in i communityn, börja prata och känna sig välkommen när andra börja prata tillbaka. När du gillar någon gillar de dig, om de skriver något bra och du kommenterar kan du ha fått en Insta-vän för livet. Jämfört med Facebook är Instagram en varm plats för alla. Facebook är svårare att komma in i. Många människor kan titta på dina inlägg men ingen säger något. Det krävs betydligt hårdare arbete för att komma in i gemenskapen här, men när du gjort det har du en grupp anhängare som ständigt beundrar och följer oavsett vad du gör.

Communites är olika kulturer, och genom apparna i mobilen har de slinkit sig in i ditt dagliga liv. Det fantastiska är att du kan vara aktiv med så många människor i andra länder, oavsett var du befinner dig.

Mobiltelefonen – vår tids viktigaste uppfinning

Man kan inte låta bli att vara fascinerad av mobilen – den måste vara vår tids viktigaste uppfinning. Den bär med sig alla dessa appar, den bär almanackor och jobbinformation, telefonnummer och appar som Skype, Whatsapp och andra chat-appar. Telefonbolagen kan inte länge sälja utlandssamtal, man ringer USA, Kina och mängder av länder helt gratis vis Whatsapp. Och vill man ringa till en telefonlina kan man betala någon liten krona på Skype och göra det.

Egentligen behöver man inget annat än en mobiltelefon för att överleva, möjligen lite mat då, men rent arbets-och underhållningsmässigt under en dag räcker det med en mobiltelefon. Mobilen är ett magiskt verktyg, allting finns i den och inget mera behövs!

Lämna ett svar